【热】2016年12月四级听力解析

考研吧2020-06-29 12:51:28

首先,本次听力继续延续了我们“视听一致”走天下的趋势。

在听力课上我经常提到,听力本身确实很难,但如果只是想做对四级题目,很简单。

我一直把试卷上所谓的“ListeningComprehension”分为两类题目:

第一类:Listening,我称之为“只听音不理解”即可做对。

第二类:Comprehension,这一类题是必须要理解选项和原文的意思才能选出答案。

而对于从不认真背单词的四级宝宝们,第二类题是大家最恐惧的。也正因如此,大家对于四级听力的关注点全集中在了“理解”上,认为如果听不懂,当然就做不对题,因此听力就一直是各位的硬伤。

但是,正如我在课上所说的,听力题,并不都是需要理解才能做对的。

我在课上经常强调以上两类题的比例:

Listening(只听音不理解):70%

Comprehension(必须理解才能做对)30%

刚刚结束的201612月四级听力,仍然按照了这个比例出题,只听音不理解的Listening题目占比甚至更高:

           本次四级听力25道题,共有22道完全不需要理解即可做对。为什么,请看答案解析:

(加粗字体为选项中只需要听发音不需要理解就可以匹配出的单词)

 

Section A 新闻

News Report One
1. [C] It was dangerous to live in.

不需要理解。

此题只需要通过我课上讲的“首题原则”,然后听到dangerous后直接果断选出答案。
2. [A] A storm

不需要理解。

四个选项中只有A选项的storm在原文中提到,听到即选。

 

News Report Two
3. [D] They were trapped in an underground elevator.

不需要理解。

对应原文:…in an elevator below ground
*4. [B] They sent supplies to keep the miners warm.

需要理解。

对应原文:Crews havemanaged to provide heat packs and blankets to the miners so that they can keep warm.

 

News Report Three
5. [C] Close some of its post office.

不需要理解。

对应原文:It is considering closing about3,700 post offices
6. [D] Stopping mail delivery on Saturdays.

不需要理解。

对应原文:…plans to stop mail deliveryon Saturdays.
7. [D] Many post office staff will lose their jobs.

不需要理解。

对应原文:postal clerks could lose their jobs.

综上,7个新闻题,只有第4题需要理解。剩余题目,均有单词与原文对应,完全可以不用反应中文意思,仅停留在听音层面就可以选出正确选项。



Section B 长对话
ConversationOne

8. [A] He willlose part of his pay.

不需要理解。

对应原文:He will simply lose part of his pay.
*9. [B] He is a trustworthy guy.

需要理解。

对应原文:W: Is Johnreliable?  M: Yes, he is.
10.[C] She is better at handling such matters.

不需要理解。

对应原文:because you are better at handling things like this.
11.[A] He is always trying to stir up trouble.

不需要理解。

对应原文:Jack Green'sbeen busy stirring things up……always trying to make trouble.

Conversation Two

12. [B] Reserved

不需要理解。

技巧:课上曾讲过的“重复原则”

该选项的reserve重复出现,干扰选项“Open”、“Friendly”各只出现一次,而且原文中提到的是unfriendly,所以更不能去选“friendly”。

对应原文:They're talkingabout the British personality – the famous British 'reserve'…They say we're cold, reserved,unfriendly.
*13. [C] They stay quiet

需要理解。

对应原文:British peopleseldom speak on the train.
14. [B] She was never invited to a colleague’s home.

不需要理解。

对应原文:No one had ever invited her to their home.
15. [D] Houses provide more privacy.

不需要理解。

技巧:视听一致方法中曾讲过的“同根替换”

对应原文:It's about beingprivate.

 

综上,8道长对话,6道题只需要根据听音匹配就能选对。再次强调,不用理解。

 


Section C 短文

Passage one
16. [A] They will automatically be given hiring priority.

不需要理解。

对应原文:…and as astudent, you’ll automatically be givenhiring priority.
17. [A] Visit the school careers service.

不需要理解。

对应原文:Check with your school’s career service.
18. [C] Supervising study spaces to ensure a quiet atmosphere.

不需要理解。

对应原文:Responsibilitiesgenerally include supervising studyspaces to ensure that a quiet atmosphere is maintained.

 

19. [B] It maybe sold at a higher price.

不需要理解。

对应原文:could be sold for a price that is three to four times higher.

20. [D] Itis healthier than green tee.

不需要理解。

对应原文:They say it is healthier than green tea.

21. [A] It doesnot have a stable market.

不需要理解。

对应原文:He says the market for the tea is unstable

 

22. [C] Theyprefer unique objects of high quality.

不需要理解。

对应原文:They prefer something unique andthey demand quality.

23. [B] Theycould only try to create at night.

不需要理解。

对应原文:and then try to create at night.

24. [B]Make wise choices.

不需要理解。

对应原文:Craftsmen havehelped educate consumers to make wisechoices.

25. [D] To boostthe local 

不需要理解。

对应原文:This boosts the local economy considerably

 

综上,10道题,有0道需要理解的。FUCKINGTOO EASY.

 

四级听力,两个层面:1. 听音匹配;2. 理解匹配

本次考试25道题,只需听音匹配即可做对的,有22道。

 

但现在的问题是,,,你连听音都匹配不出来[微笑]

有的同学,能够捕捉到音,但是反应不过来。

还有的同学,听到了多个选项,不知道到底选哪个。

 

因此,到底如何匹配听音,如何锻炼反应速度,如何从干扰选项中摘出正确答案,这就需要老师来教你了。新东方寒假四级课程,教你不用听懂过四级。

          


 

 

 

 

听力原文:

Section A

News report one

A 16th century castle in Scotland is close to collapsing after lumpsof soils were washed away by floods, threatening its foundations.

On Sunday, the castle’s owner John Gordon, 76, was forced to moveout his property after the River Dee swept away about 60 feet of land, leavingthe castle dangerous close to the river. According to the Scottish Daily Record.

Abergeldie castle located in Aberdeenshire, Scotland was built bySir Alexander Gordon of Midmar who later became the Earl of Huntly.

The castle which is located on 11,700 acres was leased to members ofthe royal family between 1848 and 1970, including King Edward VII and George V.

The Scottish Environment Protection Agency has issued more than 35flood warnings covering several regions, as Scotland continues to clean up theafter Storm Frank hit the country last Wednesday.

This meansthat rivers will rise more slowly, but then stay high for much longer.” theenvironmental agency said.

Q1. Why did John Gordonmove out of Abergeldie castle?

Q2. What happened inScotland last Wednesday?

 

News Report Two

Rescue efforts were underway Thursday morning for 17 miners who werestuck in an elevator below ground at a Cargill rock salt mine near Lansing, NewYork, according to Marcia Lynch.

Public information officer with Tompkins County’s emergency responsedepartment, emergency workers have made contact with the miners via a radio.And they all appear to be uninjured, said Jessica Verfuss, the emergency department’sassistant director.

Crews have managed to provide heat packs and blankets to the minersso that they can keep warm during the rescue operation, Verfuss said. Detailsabout what led to the workers’ being trapped in the elevator went immediatelyavailable. The mine, along New York’s Cayuga Lake, processes salt used for roadtreatment. It produces about 2 million tons of salt that is shipped to morethan 1,500 places in the northeastern United States, the rock salt mine is oneof three operated by Cargill with the other two in Louisiana and Ohio.

Q3. What does the news reportsay about the salt miners?

Q4.What did the rescueteam do?

 

News Report Three

The U.S. Postal Service announced today that it is consideringclosing about 3,700 post offices over the next year because of fallingrevenues.

Facing an $8.3 billion budget deficit this year, closing postofficers is one of several proposals the Postal Service has put forth recentlyto cut costs. Last week, for example, Postmaster General Pat Donahoe announcedplans to stop mail delivery on Saturdays, a move he says could save $3 billionannually.

We arelosing revenue as we speak,” Donahoe said. “We do not want taxpayer money. Wewant to be self-sufficient. So like any other business you have to makechoices.”

Dean Granholm the vice president for delivery and post officeoperations said the first waves of closings would begin this fall. He estimatedthat about 3,000 postmasters, 500 station managers and between 500 and 1,000postal clerks could lose their jobs.

Q5.What is the U.S. PostalService planning to do?

Q6.What measure has beenplanned to save costs?

Q7.What will happen whenthe proposed measure come into effect?

 

 

Section B

Conversation One

A: Mrs. Hampton, we've got trouble in the press room this morning.

 

B: Oh dear. What about?

 

A: One of the press operators arrived an hour and a half late.

 

B: But that's a straightforward affair. He will simply lose part ofhis pay. That's why we have a clock-in system.

 

A: But the point is the man was clocked-in at 8 o'clock. We haveJohn standing by the time clock, and he swears he saw nothing irregular.

 

B: Is John reliable?

 

A: Yes, he is. That's why we chose him for the job.

 

B: Have you spoken to the man who was late?

 

A: Not yet. I thought I'd have a word with you first. He's adifficult man, and I think there's been some trouble on the shop floor. I'vegot a feeling that trade union representative is behind this. The manager toldme that Jack Green's been very active around the shop the last few days.

 

B: Well, what do you want me to do?

 

A: I was wondering if you'd see Smith, the man who was late, becauseyou are so much better at handling things like this.

 

B: Oh, alright. I'll see him. I must say I agree with you aboutthere being bad feelings in the works. I've had the idea for some time thatJack Green's been busy stirring things up in connection with the latest wageclaim. He's always trying to make trouble. Well, I'll get the manager to sendSmith up here.

Q8. What will happen tothe press operator who was late for the work according to the woman?

Q9. What does the man sayabout John who stands by the time clock?

Q10. Why does the mansuggest the woman see the worker who was late?

Q11. What does the womansay about Jack Green?

 

Conversation Two

A: Our topic today is about somethings that foreigners nearly alwayssay when they visit Britain. It's 'Why are the British so cold?' And they'retalking about the British personality – the famous British 'reserve'. It meansthat we aren't very friendly, we aren't very open.

 

B: So do you think it's true?

 

A: It's a difficult one. So many people who visit Britain say it'sdifficult to make friends with British people. They say we're cold, reserved,unfriendly...

 

B: I think it's true. Look at Americans or Australians. They speakthe same language, but they're much more open. And you see it when you travel,people - I mean strangers - speak to you on the street or on the train. Britishpeople seldom speak on the train. Or the bus. Not in London, anyway.

 

A: 'Not in London'. That's it. Capital cities are full of touristsand are never very friendly. People are different in other parts of thecountry.

 

B: Not completely. I met a woman once, an Italian. She's beenworking in Manchester for two years,

 

and no one - not one of her colleagues - had ever invited her totheir home. They were friendly to her at work, but nothing else. She couldn'tbelieve it. She said that would never happen in Italy.

 

A: You know what they say – 'an Englishman's home is his castle'.It’s really difficult to get inside.

 

B: Yeah. It's about being private. You go home to your house andyour garden and you close the door. It's your place.

 

A: That's why the British don't like flats. They prefer to live inhouses.

 

B: That’s true.

Q12. What do foreignersgenerally think of British people according to the woman?

Q13. What may Britishpeople typically do one the train according to the man?

Q14. What does the man sayabout the Italian woman working in Manchester?

Q15. Why do British peopleprefer houses to flats?

 

 

Section C

Passage One

In college, time is scarce, and consequently, very precious. At thesame time, expenses in college pile up surprisingly quickly. A part time job isa good way to balance costs while ensuring there is enough time left over forboth academic subjects and after-class activities.

If you are a college student looking for a part time job, the bestplace to start your job search is right on campus. There are tons of on-campusjob opportunities, and as a student, you’ll automatically be given hiringpriority. Plus, on-campus jobs eliminate commuting time, and could be a greatway to connect with academic and professional resources at your university.Check with your school’s career service or employment office for help to find acampus job. Of course, there are opportunities for part-time work off-campus,too. If you spend a little time digging for the right part time jobs, you’llsave yourself time when you find a job that leaves you with enough time to getyour school work done, too. If you are a college student looking for work butworry you won’t have enough time to devote to academic subjects, considerworking as a study hall or a library monitor. Responsibilities generallyinclude supervising study spaces to ensure that a quiet atmosphere ismaintained. It’s a pretty easy job, but one with lots of downtime-which meansyou will have plenty of time to catch up on reading, do homework or study foran exam.

Q16: What does the speakersay about college students applying for on-campus jobs?

Q17: What can students doto find a campus job according to the speaker?

Q18: What does the speakersay is a library monitor’s responsibility?

 

Passage Two

Agricultural workers in green tea fields near Mt. Kenya aregathering the tea leaves. It is beautiful to see. The rows of tea bushes arestraight. All appears to be well. But the farmers who planted the bushes areworried. Nelson Kibara is one of them. He has been growing tea in the Kerugoyaarea for 40 years. He says the prices this year have been so low that he hasmade almost no profit. He says he must grow different kinds of tea if he is tosurvive. Mr. Kibara and hundreds of other farmers have been removing some oftheir tea bushes and planting a new kind of tea developed by the Tea ResearchFoundation of Kenya. Its leaves are purple and brown. When the tea is boiled,the drink has a purple color. Medical researchers have studied the healthbenefits of the new tea. They say it is healthier than green tea and could besold for a price that is three to four times higher than the price of greentea. But Mr. Kibara says he has not received a higher price for his purple teacrop. He says the market for the tea is unstable and he is often forced to sellhis purple tea for the same price as green tea leaves. He says there are notenough buyers willing to pay more for the purple tea.

Q19. Why have tea farmersin Kenya decided to grow purple tea?

Q20. What do researcherssay about purple tea?

Q21. What does Mr. Kibarafind about purple tea?

 

 

Passage Three

Today's consumers want beautiful handcrafted objects to wear and tohave for their home environment. They prefer something unique and they demandquality. Craftsmen today are meeting this demand. People and homes are showinggreat change as more and more unique handcrafted items become available.Handcrafts are big business. No long does a good craftsman have to work in ajob he dislikes all day and then try to create at night. He has earned hisprofessional status. He is now a respected member of society. Parts of the funof being a craftsman is meeting other craftsmen. They love to share their ideasand materials and help others find markets for their work. Craftsmen havehelped educate consumers to make wise choices. They help them become aware ofdesign and technique. They help them relate their choice to its intended use.They often involve consumers in trying the craft themselves. When a group ofcraftsmen expends to include more members, a small craft organization isformed. Such an organization does a lot in training workshops in special media,craft marketing techniques, craft fairs and sales, festivals, TV appearancesand demonstrations. State art councils help sponsor local arts and craftsfestivals which draw crowds of tourist consumers. This boosts the local economyconsiderably because tourists not only buy crafts, but they also use therestaurants and hotels and other services of the area.

Q22. What does the speakersay about today's consumers?

Q23. What does the speakersay about a good craftsman in the past?

Q24. What do craftsmenhelp consumers do?

Q25. Why do state artcouncilshelp sponsor local arts and crafts festivals?


Copyright © 北京英语四六级培训联盟@2017