华慧考博阅读220篇之四分六问法阅读精讲记叙文(A Typical Snoopy)

华慧教育2020-07-31 14:41:15


A Typical Snoopy

It's a typical Snoopy card: cheerful message, bright colors, though a little yellow and faded now. Though I've received fancier, more expensive cards over the years, this is the only one I've saved. One summer, it spoke volumes to me.

I received it during the first June I faced as a widow to raise two teenage daughters alone. In all the emotional confusion of this sudden single parenthood, I was overwhelmed with, of all things, the simplest housework :leaky taps, oil changes, even barbeques(烧烤). Those had always been my husband's jobs. I was embarrassed every time I hit my thumb with a hammer or couldn't get the lawnmower( 割草机) started. My uncertain attempts only fueled the fear inside me: How could I be both a father and mother to my girls? Clearly, I lacked the tools and skills.

On this particular morning, my girls pushed me into the living room to see something. (I prayed it wasn’t another repair job.) The" something" turned out to be an envelope and several wrapped bundles on the carpet. My puzzlement must have been plain as I gazed from the colorful packages to my daughters' bright faces.

"Go ahead! Open them! "They urged. As I unwrapped the packages, I discovered a small barbecue grill(烧烤架) and all the necessary objects including a green kitchen glove with a frog pattern on it.

"But why?" I asked.

"Happy Father's Day!”They shouted together.

"Moms don't get presents on Father's Day.”I protested.

"You forgot to open the card, "Jane reminded. I pulled it from the envelope. There sat Snoopy, on top of his dog house, merrily wishing me a Happy Father's Day. "Because, "the girls said, "you've been a father and mother to us. Why shouldn't you be remembered on Father's Day?"

As I fought back tears, I realized they were right. I wanted to be a" professional" dad, who had the latest tools and knew all the tricks of the trade. The girls only wanted a parent they could count on to be there, day after day, performing repeatedly the maintenance tasks of basic care and love.

The girls are grown now, and they still send me Father's Day cards, but none of those cards means as much to me as that first one. Its simple message told me being a great parent didn't require any special tools at all--just a willing worker.

1. By "it spoke volumes to me," (Para. 1) the mother in the story means the card _______.

  A. conveyed significant meanings to her        B. aroused great sorrow in her

  C. brought her pleasant feelings               D. made her feel important

2. After her husband' s death, the mother found it was the hardest to_______.

  A. handle the emotional shock                B. face the terrible loneliness     

  C. keep harmony of the family               D. fulfill a male role in the house

3. What puzzled the mother when her daughters asked her to see something one morning?

  A. It was not another repair job this time.      B. Both of her daughters looked excited.

  C. She got gifts at that time of the year.        D. The bundles on the floor were wrapped.

4. The girls gave their mother a barbecue set probably because _______.

  A. it was what their mother wanted           B. it was a proper Father's Day gift  

  C. barbecue was their favorite food           D. they wanted their mother to barbecue

5. Which of the following statements is true about the first Father's Day card?

  A. It made the mother eager to get the latest tools.

  B. It praised the mother as a professional dad.

  C. Its fancy design impressed the mother most.

  D. It showed the girls' appreciation for their mother's love.


模式演练

  

段意、行文思路及细节分析

It's a typical Snoopy card:   cheerful message, bright colors, though a little yellow and faded now. Though   I've received fancier, more expensive cards over the years, this is the only   one I've saved. One summer, it spoke   volumes to me.

这是一个典型的史诺比卡:让人开心的message,鲜艳的色彩,虽然现在有一点点泛黄褪色。虽然这么多年来我收到过比它更漂亮更贵重的贺卡,但是我只保留了这一张。那年夏天,它对我的意义太大了

I received it during the first   June I faced as a widow to raise two teenage daughters alone. In all the   emotional confusion of this sudden single parenthood, I was overwhelmed with,   of all things, the simplest housework :leaky taps, oil changes, even   barbeques(烧烤).   Those had always been my husband's jobs. I was embarrassed every time I hit   my thumb with a hammer or couldn't get the lawnmower( 割草机) started. My uncertain attempts only fueled the   fear inside me: How could I be both a father and mother to my girls?   Clearly, I lacked the tools and skills.

那是在我丈夫去世,我开始一个人抚养两个十几岁的女儿时的第一个六月份。突然成了单身母亲使我感情上一片混乱,一切事情,甚至是最简单的家务事我都很难对付,比如水龙头漏水,地下室锅炉换油(美国取暖和用热水都是烧油),甚至是露天烧烤。因为这些以前都是我丈夫做的。我觉得很尴尬的是我每次用锤子砸我的拇指或启动不了割草机。我不能确定的想法刺激了我内心的恐惧:对我的女儿我怎么才能既是一个父亲又是一个母亲呢?显然,我缺少的工具和技能。

On this particular morning, my   girls pushed me into the living room to see something. (I prayed it wasn’t another   repair job.) The" something" turned out to be an envelope and   several wrapped bundles on the carpet. My puzzlement must have been plain as   I gazed from the colorful packages to my daughters' bright faces.

在这个特殊的早晨,我的女儿推到客厅让我看一些东西。(我祈祷它不是另一个修理工作。)原来是一个信封,在地毯上有几个捆绑着的包裹。我的疑惑一定已昭然若揭,我凝视着五颜六色的包然后把目光移到我的女儿明快的面孔上。

 "Go ahead! Open them! "They urged.   As I unwrapped the packages. I discovered a small barbecue grill(烧烤架) and all the   necessary objects including a green kitchen glove with a frog pattern on it.

快啊!打开他们!她们着急的喊着。当我解开的这个包裹时候发现一个小烧烤架和其他必需品,包括一副上面有一个青蛙图案的绿色厨房手套。

"But why?"   I asked. “为什么?我问到。

"Happy Father's Day!”They   shouted together.   “父亲节快乐!她们一起喊道。

"Moms don't get presents on   Father's Day.”I protested.

母亲不会在父亲节得到礼物我反驳。

"You forgot to open the   card, "Jane reminded. I pulled it from the envelope. There sat Snoopy,   on top of his dog house, merrily wishing me a Happy Father's Day.   "Because, "the girls said, "you've been a father and mother to   us. Why shouldn't you be remembered on Father's Day?"

你忘记打开卡了,”简提醒。我把它从信封拿出来。在狗舍顶上,一个史努比坐在那里,快乐地祝我父亲节快乐。   “因为,”姑娘们说,“因为您对我们来说既是爸爸又是妈妈,为什么我们不能给您过父亲节呢?”

As I   fought back tears, I realized they were right. I wanted to be a"   professional" dad, who had the latest tools and knew all the tricks of   the trade. The girls only wanted a parent they could count on to be there,   day after day, performing repeatedly the maintenance tasks of basic care and   love.

当我强忍住眼泪的时候,我意识到她们是对的。我想成为一个拥有最新的工具专业爸爸,并且非常清楚其窍门。两个女儿只是希望有个家长能够依靠,日复一日,反复不断地为她们提供关心和爱护。

The girls are grown now, and   they still send me Father's Day cards, but none of those cards means as much   to me as that first one. Its simple message told me being a great parent   didn't require any special tools at all--just a willing worker.

女孩们长大了,她们仍然给我父亲节卡,但这些卡与第一次收到的都不一样。其简短的message,告诉我,作为一个伟大的家长根本并不需要任何理由和特殊的工具——只是一个心甘情愿的工人。

段落大意:第一段的提出一张带有图案和message的对我有重要意义的贺卡。

细节分析

第一段开始就直截了当的提出文章主要讲述的事物:一张贺卡。作为读者我们会问“这样作者非常郑重的提出这个贺卡,这个贺卡有什么重要意义?又是谁送给她的呢”

 

段落大意:第二段讲述了做了单身母亲后不得不做丈夫曾做的事情。

细节分析

第一句就告诉我们收到这张贺卡的时间。之后是“我”不得不做的一些男人的家里活——烧烤,换油,割草等。第五句(黑体字)的反问出了我的困惑:对于两个女儿怎么样才能做好既是父亲又是母亲的角色呢

段落大意:第三段到第八段是接受礼物前的和女儿们的对话以及我的心里状态。

细节分析

一个特殊的(父亲节)早晨,两女儿送给我的惊喜。

接下来是puzzlement被和孩子们的谈话中解开。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

段落大意:第九段讲述了我收到女儿们的礼物后我的内心感受。

细节分析

“I fought back tears”表达了“我”是多么的感动。

段落大意:第十段告诉我们到现在我依然每年收到女儿们送给我的父亲节卡,我更知道了作为一个母亲的扮演的父亲母亲的双重角色的作用——一个心甘情愿的工人。

细节分析

结尾段与第一段呼应--虽然收到很多卡,但只有这一张与其它的意义不同;还是那个message要“我”知道我应该给予孩子们什么。

 

行文思路:本文第一段提出观点,第二段讲述了做了单身母亲之后所肩负的责任,第三段至第九段是描述接受礼物后我的心理状态的变化及心理感受;第十段是首尾呼应。


通过以上阅读,我可以了解到

1)这是一篇记叙文。

2)这篇文章主要讲述了一位妇女在丈夫去世后一个人承担起父亲和母亲的双重责任来抚养两个十几岁的女儿。在父亲节到来之际她收到了女儿们送给她的典型的父亲节的礼物,以感激她所给予的父爱和母爱,这使她非常感动。

3.作者的意图:作者写这篇文章意图是为了写出card的意义和其来历;作者态度:对于女儿们的行为她非常感动以使她——just a willing worker

拓展与延伸

1、什么是父亲节?

父亲节(Father's Day是一年中特別值得感谢的节日,约始于二十世纪初。每个国家的父亲节日期都不尽相同,也有各种的庆祝方式,大部分都是赠送礼物、家族聚餐或活动有关。世界上有52个国家和地区是在6月的第三个星期日庆祝父亲节。与父亲节对应还有母亲节,是在5月的第二个星期日。

起源:1909年,华盛顿一位叫布鲁斯·多德的夫人,在庆贺母亲节的时候突然产生了一个念头:既然有母亲节,为什么不能有个父亲节呢?

多德夫人和他的5个弟弟早年丧母,他们由慈爱的父亲一手抚养大的。许多年过去了,姐弟6人每逢父亲的生辰忌日,总会回想起父亲含辛茹苦养家的情景。在拉斯马斯博士的支持下,她提笔给州政府写了一封言辞恳切的信,呼吁建立父亲节,并建议将节日定在65日她父亲生日这天。州政府采纳了她的建议,仓促间将父亲节定为19日,即19096月第3个星期日。翌年,多德夫人所在的斯坡堪市正式庆祝这一节日,市长宣布了父亲节的文告,定这天为全州纪念日。以后,其他州也庆贺父亲节。在父亲节这天,人们选择特定的鲜花来表示对父亲的敬意。人们采纳了多德夫人的建议,佩戴红玫瑰向健在的父亲们表示爱戴,佩戴白玫瑰对故去的父亲表示悼念。后来在温哥华,人们选择了佩戴白丁香,宾夕法尼亚人用蒲公英向父亲表示致意。

为使父亲节规范化,各方面强烈呼吁议会承认这个节日。1972年,尼克松总统正式签署了建立父亲节的议会决议。这个节日终于以法律形式确定了下来,并一直沿用至今。

2、什么是母亲节(Mother’s Day)?

母亲节是美国法定的全国性节日。在每年5月的第二个星期日举行。为母亲过节最早源于古希腊的民间风俗。美国的母亲节,始于19075月。要求定立母亲节这一倡仪是费城安娜·M·贾维斯提出的。她曾亲自在教堂中安排仪式,组织活动,同时要求前来参加者胸前要佩戴白色的石竹花。这一活动,曾引起了不少人的关注和兴趣。翌年,便有更多的教堂纷纷组织同样的活动;人们还一致决定将每年5月的第二个星期日定为母亲节。从此母亲节便在美国成了一个公认的正式节日。

3、这篇文章我学到了什么东西?这篇文章对我的帮助是什么?

作为父母,我们要给儿女更多的爱;作为儿女,我们要用各种表达爱的方式告诉父母我们爱他们。

解题分析

1. By "it spoke volumes to me," (Para. 1) the mother in the story means the card _______.

  A. conveyed significant meanings to her       B. aroused great sorrow in her

  C.brought her pleasant feelings               D. made her feel important

【解析】A  “细节分析中我们可知第一段开头就直截了当的提出文章主要讲述的事物:一张贺卡。作为读者我们会问作者非常郑重的提出这个贺卡,这个贺卡有什么重要意义?又是谁送给她的呢文章第一段第二句:虽然这么多年来我收到过比它更漂亮更贵重的贺卡,但是我只保留了这一张。那年夏天,它对我的意义太大了。所以A项符合题意。

2. After her husband’s death, the mother found it was the hardest to _______.

  A. handle the emotional shock               B. face the terrible loneliness

  C. keep harmony of the family               D. fulfill a male role in the house

【解析】从文章第二段段落大意作为单身母亲后不得不做曾经丈夫做的事情。所以选项D适合题意。

3. What puzzled the mother when her daughters asked her to see something one morning?

  A. It was not another repair job this time.     B. Both of her daughters looked excited.

  C. She got gifts at that time of the year.       D.The bundles on the floor were wrapped.

【解析】通过以上阅读,我可以了解到文章的中心思想中我们就可以得知在父亲节收到礼物,这样的事情作为母亲怎么会在父亲节收到礼物呢,所以她感到女儿们在父亲节送给她礼物而困惑;文章第六段两个女儿一起喊:祝你父亲节快乐!”第七段:作者反驳到:母亲不会在父亲节得到礼物。说明作者当时很疑惑在父亲节怎么会收到礼物呢?推断出正确答案为C

4. The girls gave their mother a barbecue set probably because _______.

  A. it was what their mother wanted           B. it was a proper Father's Day gift

  C. barbecue was their favorite food           D. they wanted their mother to barbecue

【解析】从文章细节分析中在文章第二段特别提到父亲曾做的事情——烧烤。所以在父亲节收到烧烤架是在适合不过的了,所以正确答案为B

5. Which of the following statements is true about the first Father's Day card?

  A. It made the mother eager to get the latest tools.

  B. It praised the mother as a professional dad.

  C. Its fancy design impressed the mother most.

  D. It showed the girls' appreciation for their mother's love.

【解析】通过以上阅读,我可以了解到中知道女儿们送给她的典型的父亲节的礼物,以感激她所给予的父爱和母爱;文章第八段最后两句:两个女儿说:因为您对我们来说既是爸爸又是妈妈,为什么我们不能给您过父亲节呢?”第九段第三句:两个女儿只是希望有个家长能够依靠,日复一日,反复不断地为她们提供关心和爱护,从中可以判断出D项为正确答案。



2017年考博过关必备知识

考博英语试题出题风格分析

【考博经验】2016年中科院考博英语68分经验谈

上交大临床小生考博英语经验分享

"我的考博之路"——华慧考博大型有奖征文活动,写出你的经验,写出你的学习方法就有机会获得价值3880元IPad一台,马上参加活动





华慧在线微信号:huahuionline

华慧在线公众号是一个专业提供考博复习,资讯,双语,经验,备考的学习型公众号,具有非常有价值的参考学习微信号。不要错过哦





Copyright © 北京英语四六级培训联盟@2017