【8分钟计划:六级】一起来提升六级阅读吧~

扇贝四六级2020-05-31 14:26:47

Anna

大家中午好,Anna小姐姐很高兴又跟大家见面啦~


大家记得分享Anna小姐姐的每日练习到朋友圈,拉你的小伙伴一起加入“8分钟计划”哦!


让我们来看看今天阅读的内容吧

⬇️⬇️⬇️

六级阅读理解三步走:

第一步:选取关键词

第二步:定位关键词

第三步:分析题干/文章

Anna

这三点大家记住了吗,那我们就开始真题挑战环节吧!


...

On the flip side, there are many “forced riders”, who are suffering from the climate change impacts despite having scarcely contributed to the problem. Many of the world’s most climate-vulnerable countries, the majority of which are African or small island states, produce a very small quantity of emissions. This is much like a non-smoker getting cancer from second-hand smoke, while the heavy smoker is fortunate enough to smoke in good health.

...


48. Why does the author compare the “forced riders” to second-hand smokers?

A) They have little responsibility for public health problems.

B) They are vulnerable to unhealthy environmental conditions.

C) They have to bear consequences they are not responsible for.

D) They are unaware of the potential risks they are confronting.


第一步:选取关键词

“名词优先”:“forced riders”


第二步:定位关键词

第4段:“On the flip side, there are many “forced riders”, who are suffering from the climate change impacts despite having scarcely contributed to the problem. ”


第三步:分析题干/文章

题目问及“作者为什么将forced riders比作吸二手烟的人”,文章对应信息“On the flip side, there are many “forced riders”, who are suffering from the climate change impacts despite having scarcely contributed to the problem.”说明作者认为这些国家很少排放温室气体,却要承担气候变化的危害,就像吸二手烟的人本身不抽烟,却要被迫吸烟一样。

选项C符合题意。


Anna

不知道大家有没有选对呢?

选错了也没关系,Anna姐姐来给你分析分析!


错误选项分析

选项A选项D原文均未提及;

选项B忽略了“forced riders”和吸二手烟的人有个重要的相同点,即二者都因他人做的错事而受到牵连。


上帝视角

D选项比较容易排除,上下文没有提到选项关键字potential risks;

B选项的关键词vulnerable 在文章出现,加上对二手烟的常识判断使其非常具有迷惑性;

A选项单从段落来看似乎没有问题,加上scarcely contributed to the problem这样的原文会更加具有迷惑性,如果学生对题干限定范围“to second hand smoker“判断不准,很容易出错;

不要被关键词障眼,出题老师都喜欢在关键词上设陷阱;


正确答案: C) They have to bear consequences they are not responsible for.



拓展考点知识

词组on the flip side:另一方面


Anna

今天的“8分钟计划”就到这里啦~

希望大家过一个愉快的周末哦~


Copyright © 北京英语四六级培训联盟@2017